2 jajka6 łyżek mąki
1/2 szkl wody
szczypta soli
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, sól.
Wyrabiamy ręką tak długo aż będzie jednolita masa.
W razie potrzeby dolewamy po łyżce wody i dobrze wyrabiamy.Ciasto rozwałkować na stolnicy posypaną mąką oraz podsypywać ciasto mąką aby nie kleiło się.
Rozwałkowane ciasto pozostawiamy do wyschnięcia, a następnie zwijamy w rulon i kroimy w poprzeg na drobny makaron, krojąc w zdłuż otrzymamy długi makaron.
Następnie rozrzucić go równomiernie na stolnicy.
Gotowy makaron wrzucamy na gotująco się wodę lekko osoloną, czasem mieszając i goyujemy na małym ogniu aż wypłynie na wierzch i odcedzamy.
Makaron domowy stosujemy do zup, sosów, zapiekanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz