1 1/2 szkl mleka
pół kostki masła
1 szkl cukru
1 szkl orzechów włoskich (skruszonych)
1 łyżka cynamonu
1 szkl bułki tartej
1 1/2 szkl mąki
4 jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki koniaku lub whiski
SYROP;
1 szkl cukru
2 szkl wody
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE;
Do miski wlewamy lekko rozpuszczone masło, cukier ucieramy i po mału dodajemy jajka aby zrobiła się nam jednolita masa.
Do małej miseczki wsypujemy skruszone(zmiksowane)orzechy włoskie, cynamon i wlewamy mleko rozmieszajcie dobrze, to dolewamy stopniowo do naszego ciasta cały czas miksując oraz dodajemy sodę, koniak, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i wszystko dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do blaszki dobrze wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką.
Pieczemy 50 minut ale 25 minut w 200 stopniach a następne 25 minut w 160-180 stopniach.
Za nim upiecze się nam ciasto robimy syrop; do garnka wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż zagęści się syrop.
Syrop należy ostudzić.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika kroimy w blaszce na małe kawałki i polewamy zimnym syropem gorace ciasto.
Pozostawiamy karidopitę do ostudzenia i podajemy z gałka lodu waniliowego nie koniecznie lub polewamy masą czekoladową albo tak jak jest.
1 szkl cukru
1 szkl orzechów włoskich (skruszonych)
1 łyżka cynamonu
1 szkl bułki tartej
1 1/2 szkl mąki
4 jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki koniaku lub whiski
SYROP;
1 szkl cukru
2 szkl wody
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE;
Do małej miseczki wsypujemy skruszone(zmiksowane)orzechy włoskie, cynamon i wlewamy mleko rozmieszajcie dobrze, to dolewamy stopniowo do naszego ciasta cały czas miksując oraz dodajemy sodę, koniak, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i wszystko dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do blaszki dobrze wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką.
Za nim upiecze się nam ciasto robimy syrop; do garnka wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż zagęści się syrop.
Syrop należy ostudzić.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika kroimy w blaszce na małe kawałki i polewamy zimnym syropem gorace ciasto.
Pozostawiamy karidopitę do ostudzenia i podajemy z gałka lodu waniliowego nie koniecznie lub polewamy masą czekoladową albo tak jak jest.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz