1 paczka ciasta francuskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
2 łyżka cukru
5 jajek
1 1/2 filiżanki oleju
2 pomarańcze ( skórka starta )
1 jogurt naturalny ( 1 1/2 filiżanki)
1 wanilia
2 łyżeczki koniaku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SYROP;
1 1/2 filiżanki cukier
1 1/2 filiżanki wody
2 pomarańcze ( sok )
WYKONANIE;
W miseczce mieszamy cynamon z 2 łyżkami cukru.
Rozpuszczamy masło i smarujemy platy ciasta francuskiego oraz posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem.
Każdy jeden płat zbieramy i układamy jeden obok drugiego do żaroodpornej formy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut.
Do miski wbijamy białka lekko miksujemy i dodajemy cukier, żółtka i robimy jednilitą masę.
Dodajemy stopniowo pozostałe składniki, startą skórkę pomarańcza, sól, wanilie, proszek do pieczenia, jogurt i dokładnie wszystko razem łączymy.
Po mału wlewamy olej i cały czas mieszamy i wlewamy koniak.
Kruszymy upieczone płaty ciasta francuskiego i dodajemy do naszej masy dobrze łączymy wszystko razem.
Jeśli pozostały nam kilka kawałków skruszonych płat ciasta układamy na spód żaroodpornej formy.
Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 30 -35 minut.
Upieczoną pitę wyciągamy aby nam ostygła.
Robimy syrop; wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy, jeśli zagotują się to pozostawiamy około 10 minut mieszajac cały czas aby nam lekko ściął się syrop .
Na ostudzoną pitę wylewamy gorący syrop.
Pitę polaną syropem pozostawiamy aby wpiła syrop dokładnie, pitę podajemy zimną.
1 łyżka masła
2 łyżka cukru
5 jajek
1 1/2 filiżanki oleju
2 pomarańcze ( skórka starta )
1 jogurt naturalny ( 1 1/2 filiżanki)
1 wanilia
2 łyżeczki koniaku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SYROP;
1 1/2 filiżanki cukier
1 1/2 filiżanki wody
2 pomarańcze ( sok )
WYKONANIE;
Rozpuszczamy masło i smarujemy platy ciasta francuskiego oraz posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem.
Każdy jeden płat zbieramy i układamy jeden obok drugiego do żaroodpornej formy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut.
Do miski wbijamy białka lekko miksujemy i dodajemy cukier, żółtka i robimy jednilitą masę.
Po mału wlewamy olej i cały czas mieszamy i wlewamy koniak.
Kruszymy upieczone płaty ciasta francuskiego i dodajemy do naszej masy dobrze łączymy wszystko razem.
Jeśli pozostały nam kilka kawałków skruszonych płat ciasta układamy na spód żaroodpornej formy.
Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 30 -35 minut.
Upieczoną pitę wyciągamy aby nam ostygła.
Robimy syrop; wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy, jeśli zagotują się to pozostawiamy około 10 minut mieszajac cały czas aby nam lekko ściął się syrop .
Na ostudzoną pitę wylewamy gorący syrop.
Pitę polaną syropem pozostawiamy aby wpiła syrop dokładnie, pitę podajemy zimną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz