1/2 szkl mąki kukurydzianej
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl wody
sól, pieprz
sezam, pestki słoncznika, kminek.
WYKONANIE;
W mikserze na małych obrotach mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz, oliwę.
Miskę wysypujemy mąką i przekładamy nasze ciasto, podlewamy po mału wodą i zagniatamy aby powstało lużne i elastyczne.
Miskę smarujemy troszkę oliwą i wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i kroimy na średnią długość jak paluszki.
Każdy paluszek lekko moczymy w wodzie i obtaczamy w sezamie, słoneczniku i kminku ( w miseczce wymieszajcie wszystkie te składniki).
Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni, na blaszke kładziemy papier do pieczenia posmarowany lekko tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz