1 filiżanka cukru
2 jajka
2 1/2 filiżanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 filiżanki mleka
100 g jourtu naturalnego
4-5 bananów
1 wanilia lub cukier waniliowy
szczypta soli
4-5 łyżek syropu czekoladowego
1 szkl zmiksowanych orzechów włoskich
POLEWA CZEKOLADOWA;
2 łyżki masła
1 filiżanka wody
1/2 filiżanka cukru
1 1/2 filiżanka cukru pudru
3-4 łyżek kakao
szczypta soli
WYKONANIE;
Ucieramy olej z cukrem i dodajemy stopniowo jajka.
Do ucieranej masy dodajemy jogurt i zmiksowane banany miksujemy cały czas i dodajemy mleko z sodą, po mału mąkę wymieszaną z resztą składników.
Do gotowej masy wsypujemy zmiksowane orzechy i wlewamy syrop czekoladowy dokładnie wszystko łączymy razem.
Blaszkę(większa) smarujemy dokładnie tłuszczem i lekko posypujemy mąką, wylewamy naszą masę i pieczemy.
Robimy polewę czekoladową; do garneczka wlewamy wodę, cukier i masło wszystko mieszamy aż nam się rozpuści cukier.
Mieszamy dokładnie cukier puder z kakao i szczyptą soli , dosypujemy po mału do garneczka i gotujemy aż wyparuje woda i zgęstnieje lekko polewa.
Odstawiamy polewę do ostudzenia i aby się nam lekko ścieła.
Wyciagamy nasze upieczone ciasto i polewamy polewą .
Ja ciasta nie wyjmuję z blaszki dlatego że polewy jest sporo, tylko lekko odklejam ciasto po bokach blaszki i wylewam polewę, wtedy ciasto jest pokryte całe czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz