Wyszukiwarka

BARANINA Z RYŻEM ( ARNI PILAFI)

1/2 kg baranina
1 cebula drobno posiekana
2 łyzki koncentratu pomidorowego
1 świeży pomidor drobno pokroiony
2 łyżki masła
1/2 szkl gorącej wody
sól, pieprz, cynamon
2 szkl wody
1 szkl ryżu
3 łyżki masła
WYKONANIE;
Jeśli mięso ma kości należy je oddzielić od mięsa.
Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach masła, jeśli nabieże lekko koloru wrzucamy cebulę i  podsmażamy aby nam zmiękła.
Do mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy rozrobiony z gorącą wodą, świeży pomidor, sól, pieprz i szczypta cynamonu.
Przykrywamy garnek i pozostawiamy na małym ogniu do zagotowania mniej więcej godzinę.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i wsypujemy ryż i kilka minut(2-4 minut) lekko podsmażamy.
Do mięsa wlewamy 2 szkl gorącej wody i jak zacznie się gotować wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do zmięknięcia ryżu nie mieszamy wogóle.
Jeśli ryż jest mięki zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Jagnięcina z pilafi jest gotowa do podawania.

Brak komentarzy: