1 1/2 szkl mleka
2 łyżeczki żelatyny
1 torebka bitej śmietany + 1 szkl mleka do ubicia śmietanki
pół czekolady rozpuszczonej do polania
WYKONANIE;
Mleko podgrzewamy i odstawiamy, odlewamy pół filiżanki i rozpuszczamy żelatynę.
Rozrobioną żelatynę wlewamy do mleka, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Galaretkę robimy według przepisu na torebce tylko wlewamy o 1/2 szkl wody mniej i pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy bitą śmietanę według przepisu na torebce.
Do salaterki wlewamy połowę galaretki i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Na stężałą galaretkę wlewamy wszystkie mleko i wstawiamy ponownie do lodówki.
Gdy stężeje mleko wylewamy na nie pozostałą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Po około 2 godzinach wyjmujemy z salaterki na talerz i dekorujemy bitą śmietaną i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Aby łatwiej wyjąć deser z salaterki należy do okoła okroić nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz