1/2 kg wołowiny bez kości4-5 kawałków boczku wędzonego
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
1-2 surowe papryki(zielona, czerwona lub żółta)
olej do smażenia
mąka do optaczania
sól, pieprz
WYKONANIE;
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem.Na rozbite plastry mięsa kładziemy kawałek boczku, ogórka, papryki i pół krażka cebuli, zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką aby się nierozpadły i łatwiej było nam smażyć.
Zwinięte ruloniki mięsne optaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor.
Przekładamy do garneczka i podlewamy lekko wodą aby się dodusiły pod przykryciem aż do miękości( około 30-40 minut na małym ogniu).
Zrazy można podawać z pilafi, kaszą gryczaną lub jęczmienną oraz z ziemniakami..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz