1/2 kg ziemniaków małych ( najlepiej okrągłych)
2 łyżki masła
1/2 szkl wina białego
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka kolendra
1 listek laurowy
sól, pieprz
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy albo bardzo dobrze myjemy(najlepiej jak są świeże czyli młode ziemniaki) i przekrajamy na połowę.
Podsmażamy na głębszej patelni razem z masłem, drobno pokrojoną cebulą, czosnek.
Lekko solimy wrzucamy listek laurowy, pieprz, kolender i po mału mieszamy aby ziemniaki nabrały smaku i po 2-3 minutach wlewamy wino.
Zamieszajcie delikatnie i po chwili dolejcie troszkę wody, zmniejszamy ogień i pozostawiamy 15-20 minut aby się ugotowały ziemniaki.
Nasze ziemniaczki można podawać do smażonego lub pieczonego mięsa np; kurczak, bryzole,kotlety mielone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz