Wyszukiwarka

CHRUSTY POLSKIE

5 żółtek
5-7  łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 kg mąki
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, śmietanę, ocet, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć czyli zagniatamy rękoma.
Wygniecione ciasto dzielimy na kilka części i cienko rozwałkujemy.
Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości ok.4 cm i długości ok.15 cm.
Pocięte paseczki nacinamy po środku i przewijamy jednym końcem przez otwór aby powstał warkoczyk.
Olej dobrze rozgrzewamy.
Nasze zwinięte chrusty wrzucamy na gorący olej i posmażamy po obu stronach na złoty kolor.
Gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Do cukru pudru jak ktoś lubi można wsypać cukier waniliowy.

Brak komentarzy: