1/2-1 kg żeberek z jagnięciny
2 łyzki oliwy z oliwek
6-7 łodyżek natki pietruzki
1 łyżka tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
4 łyżki masła
3 kostki wołowe rozrobione z 2 1/2 szkl wody aby powstał wywar
1 łodyżka świeżego timianku
WYKONANIE;
Żeberka smarujemy oliwa, solą, pieprzem.
Podsmażamy na patelni tak aby mięso nabrało koloru po obu stronach i kładziemy na półmisek.
Robimy panierkę; do miski wkładamy masło, bułkę tartą sól, pieprz, tymianek, skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku startego to wszystko dokładnie łączymy ręką aż powstanie jednolita masa.
Gotową panierką smarujemy żeberka po obu stronach i kładziemy na blaszkę posmarowaną tłuszczem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach, opiekamy po obu stronach.
Robimy sos; do tłuszczu na którym smażyliśmy żeberka wlewamy wywar, drobno posiekany czosnek oraz posiekany tymianek, gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie sos.
Dokładnie przecedzamy aby nie pozostały kości po żeberkach.
Gotowym sosem polewamy upieczone żeberka.
Porcja ta jest na 4-5 osób.
Dokładnie przecedzamy aby nie pozostały kości po żeberkach.
Gotowym sosem polewamy upieczone żeberka.
Porcja ta jest na 4-5 osób.
Podawać można z frytkami, pilafi i pure.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz