Wyszukiwarka

SZPINAK Z RYŻEM( SPANAKORIZO)

75 gr ryżu (5 łyżek ryżu)
1/2 kg szpinaku(mrożony lub świeży)
4 świeże cebulki ze szczypiorkiem
świeża natka koperku
1/2 szkl oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cytryna
WYKONANIE;
Kroimy drobno świeżą cebulkę razem ze szczypiorkiem i wrzucamy do garnka , zalewamy oliwą i lekko podsmażamy aby wypuściła sok, kroimy szpinak na małe kawałki , koperek i dodajemy do podparzonej  cebulki.
Jeśli ktoś chce może dodać 1-2 świeże starte pomidory nie koniecznie.
Wlewamy 750ml (3 szkl wody) i podgotowójemy szpanaki 10-15 minut lekko mieszajac, wsypujemy ryż zamieszajcie dokładnie i podlewamy 250ml (1 szkl wody goracej) i zostawcie do dobrego zagotowania się i jeśli trzeba a napewno wlewamy jeszcze raz 250ml (1 szkl wody goracej), zmiejszamy ogień i pozostawiamy aby ugoyował się ryż i od czasu do czasu lekko mieszamy aby się nam nie przykleił  ryż do spodu garnka.
Przyprawiamy do smaku jeśli trzeba i pamiętajcie danie to ma byś soczyste a nie suche czyli na mieć w sobie własny sos.
Spanakorizo jest już gotowe i przed podaniem na stół popryskajcie troszkę cytryną jeśli ktoś chce.

Brak komentarzy: