1 królik
1 kg małych cebulek
5 liści laurowych
5-6 kulek ziela angielskiego
1 1/2 łyżki koncentratu ponidorowego
2-4 ząbków czosnku
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 szkl octu
1/2 szkl wina (kwaśne lub półsłodkie)
szczypta cynamonu
1 mała łyżeczka cukru
sól, pieprz
WYKONANIE;
Królika na wieczór moczymy w wodzie wymieszaną razem z octem,2 ząbkami czosnku pokrojonych w kostkę i 2 listki laurowe, zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
Jeśli jesteśmy gotowi do przyrządzenia naszego stifado odcedzamy królika , kroimy na porcje lub małe kawałki i lekko podsmażamy na patelni aby tylko się zarumieniło.
Przekładamy królika do garnka , wkładamy po obierane cebulki, 2 ząbki czosnku (rozkrujcie tylko na połowę), pozostałe listki laurowe , ziele angielskie , wlewamy oliwę, wino , sól, pieprz wlewamy wodę tylko tyle aby zakrył nam wierzch i gotujemy na młym ogniu .
Jeśli mięso królika jest na pół miękie rozrabiamy koncentrat pomidorowy z wodą i wlewamy do garnka dosypujemy szczyptę cukru i gotyjemy aż królik będzie mięki.
Podajemy z frytkami, pilafi.
1 kg małych cebulek
5 liści laurowych
5-6 kulek ziela angielskiego
1 1/2 łyżki koncentratu ponidorowego
2-4 ząbków czosnku
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 szkl octu
1/2 szkl wina (kwaśne lub półsłodkie)
szczypta cynamonu
1 mała łyżeczka cukru
sól, pieprz
WYKONANIE;
Królika na wieczór moczymy w wodzie wymieszaną razem z octem,2 ząbkami czosnku pokrojonych w kostkę i 2 listki laurowe, zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
Jeśli jesteśmy gotowi do przyrządzenia naszego stifado odcedzamy królika , kroimy na porcje lub małe kawałki i lekko podsmażamy na patelni aby tylko się zarumieniło.
Przekładamy królika do garnka , wkładamy po obierane cebulki, 2 ząbki czosnku (rozkrujcie tylko na połowę), pozostałe listki laurowe , ziele angielskie , wlewamy oliwę, wino , sól, pieprz wlewamy wodę tylko tyle aby zakrył nam wierzch i gotujemy na młym ogniu .
Jeśli mięso królika jest na pół miękie rozrabiamy koncentrat pomidorowy z wodą i wlewamy do garnka dosypujemy szczyptę cukru i gotyjemy aż królik będzie mięki.
Podajemy z frytkami, pilafi.
1 komentarz:
Właśnie zjadłam na obiad królika według tego przepisu. Przepyszny! Przypomniała mi się moja wizyta na Kos, gdzie próbowałam tej potrawy po raz pierwszy. Dzięki za przepis!
Prześlij komentarz