Wyszukiwarka

MAŁE BABECZKI

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dzem o różnym smaku
2 jajka
WYKONANIE;
Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, żółtek,cukru i proszku do pieczenia.
Dobrze wygniatamy ciasto, a jak nie będzie chciało się zagnieść to dodajemy trochę mąki lub margaryny.
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut.
Po 10 minutach ciasto rozwałkujmy i wycinamy kółka foremkami  do babeczek.
Foremki smarujemy lekko olejem i wkładamy kółka ciasta wciskając do środka  foremek i nakładamy 1 małą łyżeczkę dzemu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 25 minut.
Pod koniec upieczenia babeczek trzepiemy pozostałe białka z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę.
Ostrożnie z piekarnika wyciągamy blaszkę i nakładamy  małą  łyżeczkę piany na każdą babeczkę , spowrotem wkładamy na 5 minut do piekarnika.
Wyjmujemy babeczki z foremek i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy: