5 jajek
1 szkl mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE;
ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy następnie wrzucamy żółtka i ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąke z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy naszą masę lekko miksując.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (ciasto wstawiamy nie do nagrzanego piekarnika).
Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry.
Delikatnie zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę żeby wystygło.
Rolade można przełożyć marmoladą lub masą.
Nasza rolada jest z kremem budyniowym.
KREM BUDYNIOWY;
1 paczka budyniu o dowolnym smaku
1 1/2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny
Gotujemy bubyń i studzimy go.
Do budyniu wkładamy margarynę i cukier i miksujemy na jednolitą masę.
Gotowym kremem smarujemy cały upieczony placek i delikatnie zwijamy masą do środka w rulon i lekko dociskamy.
Goyową roladę możemy posypać cukrem pudrem.
1 szkl mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE;
ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy następnie wrzucamy żółtka i ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąke z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy naszą masę lekko miksując.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (ciasto wstawiamy nie do nagrzanego piekarnika).
Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry.
Delikatnie zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę żeby wystygło.
Rolade można przełożyć marmoladą lub masą.
Nasza rolada jest z kremem budyniowym.
KREM BUDYNIOWY;
1 paczka budyniu o dowolnym smaku
1 1/2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny
Gotujemy bubyń i studzimy go.
Do budyniu wkładamy margarynę i cukier i miksujemy na jednolitą masę.
Gotowym kremem smarujemy cały upieczony placek i delikatnie zwijamy masą do środka w rulon i lekko dociskamy.
Goyową roladę możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz