Wyszukiwarka

PIECZEŃ WOŁOWA

1 kg mięsa wołowego mielonego( jeśli ktoś lubi to mięso wieprzowe)
4 jajka gotowane na twardo
1 jajko surowe
2 bułeczki czerstwe (namoczyć w wodzie)
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cebula
5-6 łodyżeknatki pietruszki
WYKONANIE;
Mięso mielone wrzucamy do miski i wbijamy 1 jajko, ścieramy cebulę i czosnek na drodnym oczku tarki oraz wrzucamy wyciśnięte z wody bułeczki dolewamy oliwe z oliwek, sól , pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wrzystkie składniki dokładnie wyrabiamy ze sobą.
Gotowe wyrobione mięso dzielimy na połowę i lekko rozkładamy  na środek każdego rozłożonego mięsa kładziemy po 2 jajka ugotowane , zawijamy mięsem tworząc grube rulony mięsne.
Układamy nasze pieczenie w blaszki i formujemy do kształtu, polewamy odrobinką oliwo po wierzcu .
Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni czyli czas pieczenia pieczenia będzie około godziny.
Pieczeń można podawać na gorąco lub na zimno.

Brak komentarzy: