1 kg mięsa mielonego(wołowo-wieprzowe)
1/2 szkl oliwy i 3-4 łyżki ekstra do posmarowania płat ciasta
6 płat ciasta na pitę(przepis podany wcześniej)
2 cebule
4-6 łyżek startego sera
1 sczypta cynamonu
1 kostka wołowa
1 szkl wody
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy oliwę zagrzewamy i wrzucamy mięso mielone mieszamy dobrze aby ze wszystkich się podsmażyło i zmieniło kolor.
Zmniejszmy ogień i do mięsa wrzucamy bardzo drobna posiekana cebulę i dusimy razem z mięsem lekko mieszjac.
Wsypujemy cynamon, sól, pieprz i wszystko dusimy około 10-15 minut
Odstawiamy mięso aby przestygło i wsypujemy ser dobrze łaczymy z mięsem.
Bierzemy blaszkę smarujemy dobrze oliwa i nakładamy 3 płaty ciasta każdy płat lekko smarujemy oliwa, na rozłożone płaty wykładamy farsz i spowrotem nakładamy 3 płaty ciasta, wszystkie końce ciasta łaczymy ze soba i wkładamy do środka blaszki i górna część dobrze smarujemy oliwa, nacinamy lekko.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy .
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach na złoty kolor, upieczona pitę polewamy wywarem wołowym(1 szkl wody roarodiona z 1 kostka wołowa doprawcie do smaku) i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut aby pita wpiła wywar.
1/2 szkl oliwy i 3-4 łyżki ekstra do posmarowania płat ciasta6 płat ciasta na pitę(przepis podany wcześniej)
2 cebule
4-6 łyżek startego sera
1 sczypta cynamonu
1 kostka wołowa
1 szkl wody
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy oliwę zagrzewamy i wrzucamy mięso mielone mieszamy dobrze aby ze wszystkich się podsmażyło i zmieniło kolor.Zmniejszmy ogień i do mięsa wrzucamy bardzo drobna posiekana cebulę i dusimy razem z mięsem lekko mieszjac.
Wsypujemy cynamon, sól, pieprz i wszystko dusimy około 10-15 minut
Odstawiamy mięso aby przestygło i wsypujemy ser dobrze łaczymy z mięsem.Bierzemy blaszkę smarujemy dobrze oliwa i nakładamy 3 płaty ciasta każdy płat lekko smarujemy oliwa, na rozłożone płaty wykładamy farsz i spowrotem nakładamy 3 płaty ciasta, wszystkie końce ciasta łaczymy ze soba i wkładamy do środka blaszki i górna część dobrze smarujemy oliwa, nacinamy lekko.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy .
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach na złoty kolor, upieczona pitę polewamy wywarem wołowym(1 szkl wody roarodiona z 1 kostka wołowa doprawcie do smaku) i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut aby pita wpiła wywar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz