2 kg baraniny lub mięsa z kozy
1 cytryna wyciśnięty sok
sól, pieprz
6 ząbków czosnku
1/2 szkl oliwy z oliwek
3 kostki wołowe lub rosołowe
3 1/2 szkl wody gorącej
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka ostrej papryki
pół słoiczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 paczka makaronu drobniutkiego(krytaraki)
ser tarty do posypania
WYKONANIE;
Zagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Mięso smarujemy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, nacinamy mięso w różnych miejscach i wkładamy porościnane 3 ząbki czosnku.
Nasmarowane mięso razem z czosnkiem wkładamy do głębszej blaszki, po wierzchu smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Mięso powinno być praktycznie miękie ale nie do końca.
Od czasu do czasu polewamy jego sosem który wypóści, jeśli nie ma mięso dużo sosu podlewamy go wywarem zrobionym z kostek wołowych lub rosołowych(nie zużywamy wrzystkiego wywaru).
Zanim dojdzie mięso zrobimy sos;
Na patelnię wlewamy resztę oliwy, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku i podsmażamy na lekki złoty kolor, dosypujemy sól, pieprz, przecier pomidorowy, cukier, cynamon i wszystko mieszamy aby dobrze połączyć i dusimy 5-10 minut.
Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i przekładamy mięso na głębsze naczynie i przykrywamy aluminiową folią 2 razy złożoną aby nam trzymało ciepło mięsa.
Ugotowany sos wlewamy do blaszki w którym pozostał też sos z mięsa i dokładnie mieszamy.
Wlewamy pozostały wywar z kostek i wsypujemy makaron, dokładnie wymieszajcie i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut mieszajcie od czasu do czasu, aby makaron nie przykleił się do blaszki.
Makaron ma być mięki a nie rozgotowany.
W przypatku jeśli jest twardowaty podlewamy troszkę ciepłą wodą.
Do gotowego makaronu wkładamy mięso i lekko smarujemy po wierzchu przecierem pomidorowym, wkładamy do piekarnika aby mięso przypiekło się na złoty kolor i makaron taki jaki chcecie.
Giouwets podajemy na gorąco i posypujemy po wierzchu tartym serem.
Przepis jest na średnią blaszkę piekarnika.
1 cytryna wyciśnięty soksól, pieprz
6 ząbków czosnku
1/2 szkl oliwy z oliwek
3 kostki wołowe lub rosołowe
3 1/2 szkl wody gorącej
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka ostrej papryki
pół słoiczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 paczka makaronu drobniutkiego(krytaraki)
ser tarty do posypania
WYKONANIE;
Zagrzewamy piekarnik do 220 stopni.Mięso smarujemy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, nacinamy mięso w różnych miejscach i wkładamy porościnane 3 ząbki czosnku.
Nasmarowane mięso razem z czosnkiem wkładamy do głębszej blaszki, po wierzchu smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Mięso powinno być praktycznie miękie ale nie do końca.
Od czasu do czasu polewamy jego sosem który wypóści, jeśli nie ma mięso dużo sosu podlewamy go wywarem zrobionym z kostek wołowych lub rosołowych(nie zużywamy wrzystkiego wywaru).Zanim dojdzie mięso zrobimy sos;
Na patelnię wlewamy resztę oliwy, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku i podsmażamy na lekki złoty kolor, dosypujemy sól, pieprz, przecier pomidorowy, cukier, cynamon i wszystko mieszamy aby dobrze połączyć i dusimy 5-10 minut.
Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i przekładamy mięso na głębsze naczynie i przykrywamy aluminiową folią 2 razy złożoną aby nam trzymało ciepło mięsa.
Ugotowany sos wlewamy do blaszki w którym pozostał też sos z mięsa i dokładnie mieszamy.
Wlewamy pozostały wywar z kostek i wsypujemy makaron, dokładnie wymieszajcie i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut mieszajcie od czasu do czasu, aby makaron nie przykleił się do blaszki.
Makaron ma być mięki a nie rozgotowany.
W przypatku jeśli jest twardowaty podlewamy troszkę ciepłą wodą.
Do gotowego makaronu wkładamy mięso i lekko smarujemy po wierzchu przecierem pomidorowym, wkładamy do piekarnika aby mięso przypiekło się na złoty kolor i makaron taki jaki chcecie.
Giouwets podajemy na gorąco i posypujemy po wierzchu tartym serem.
Przepis jest na średnią blaszkę piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz