Wyszukiwarka

PAPOUTSAKIA

4 duże oberżyny( melitsanes)
1/2 kg mięsa wołowego mielonego
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól, pieprz
1 jajko
2-3  łyżki mąki
1/2 szkl mleka
WYKONANIE;
Oberżyne dokładnie myjemy w letniej wodzie i przekrajamy w zdłuż na połowę, wydrążamy miąsz ze środka czyli tylko same pestki .
Do garnka wlewamy oliwę i drobno posiekaną cebulę, czosnek lekko podsmażamy, wrzucamy mięso mielone i wszystko razem dobrze łączymy ze sobą .
Dolewamy koncentrat pomidorowy rozrobiony z 1 szklanką wody, szczyptę cukru, sól, pieprz i wrzystko gotujemy aż wygotuje się woda i powstanie farsz.
Na blaszce roskładamy wydrążone oberżyny i nadziewamy gotowym farszem .
W misce przyszykujcie beszamel; wbijamy jajko i wsypujemy mąkę, sól, pieprz  zalewamy mlekiem dobrze ze sobą łączymy składniki jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy troszkę wody .
Do beszamelu jest dobrze dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Gotowym beszamelem polewamy nadziane oberżyny lekko po wierzchu polewamy oliwą i wlewamy szklankę wody,  wkładamy do piekarnika jeśli ktoś chce można w puste miejsca włożyć ziemniaki.
Pieczemy około godziny aby nasze oberżyny były miękie i zapiekł się beszamel na złoty kolor.
Upieczone papoutsakia można posypać serem lekko słonym.

Brak komentarzy: