1 ośmiornica (1 1/2 kg)
2 cebula
1/2 szkl oliwy z oliwek
1/2 szkl wina białego(kwaśnego)
2 listki laurowe
5 łyżek przecieru pomidorowego
pęczek mały natki pietruszki
1 paczka makaronu (krutkich rurek)
sól, pieprz
WYKONANIE;
Ośmiornice czyścimy z jej brzuch i ząbka który jest na środku między mackami i oddzielamy każdą mackę oddzielnie.
Jeśli jest święża to gotujemy ją i do wody dolewamy octu aby pozbyć się jej zapachu, gotujemy około 25-35 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki.
A jeśli jest mrożona to tylko odmrażamy i kroimy na kawałki.
Zaczynamy od ośmiornicy najpierw pokroimy na małe kawałki całą ośmiornice i dobrze myjemy w ciepłej wodzie.
Do garnka wlewamy oliwę i drobno posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor i wrzucamy pokrojoną ośmiornice , podsmażamy lekko cały czas mieszając, jeśli się nam przeparzyła podlewamy winem i zostawiamy na 5 minut aby wyparowało wino a ośmiornica nabrała smaku nie zapominamy o mieszaniu.
Jeśli wyparowało wino dolewamy szklankę ciepłej wody, przecier pomidorowy ,wrzucamy drobno posiekaną pietruszkę, listek laurowy, sól, pieprz i przykrywamy aby dogotowała się nam ośmiornica.
Gdy ośmiornica prawie jest mięka wrzucamy makaron, w przypatku jak jest mało wody to dolewamy troszkę gorącej wody jakiś czas mieszamy aby makaron nam nie przykleił się do dna garnka.
Wszystko gotujemy do miękości czyli makaron i ośmiornica jest gotowa.
2 cebula
1/2 szkl oliwy z oliwek
1/2 szkl wina białego(kwaśnego)
2 listki laurowe
5 łyżek przecieru pomidorowego
pęczek mały natki pietruszki
1 paczka makaronu (krutkich rurek)
sól, pieprz
WYKONANIE;
Ośmiornice czyścimy z jej brzuch i ząbka który jest na środku między mackami i oddzielamy każdą mackę oddzielnie.
Jeśli jest święża to gotujemy ją i do wody dolewamy octu aby pozbyć się jej zapachu, gotujemy około 25-35 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki.
A jeśli jest mrożona to tylko odmrażamy i kroimy na kawałki.
Zaczynamy od ośmiornicy najpierw pokroimy na małe kawałki całą ośmiornice i dobrze myjemy w ciepłej wodzie.
Do garnka wlewamy oliwę i drobno posiekaną cebulę, podsmażamy na złoty kolor i wrzucamy pokrojoną ośmiornice , podsmażamy lekko cały czas mieszając, jeśli się nam przeparzyła podlewamy winem i zostawiamy na 5 minut aby wyparowało wino a ośmiornica nabrała smaku nie zapominamy o mieszaniu.
Jeśli wyparowało wino dolewamy szklankę ciepłej wody, przecier pomidorowy ,wrzucamy drobno posiekaną pietruszkę, listek laurowy, sól, pieprz i przykrywamy aby dogotowała się nam ośmiornica.
Gdy ośmiornica prawie jest mięka wrzucamy makaron, w przypatku jak jest mało wody to dolewamy troszkę gorącej wody jakiś czas mieszamy aby makaron nam nie przykleił się do dna garnka.
Wszystko gotujemy do miękości czyli makaron i ośmiornica jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz