1/2 kg mięsa wołowego
2 cebule
1/2 szkl śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia lub oliwa z oliwek
troszkę natki pietruszki lub koperku
WYKONANIE;
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do garnka.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy jeśli jest gotowa to dodajemy do mięsa.
Wlewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Śmietamę rozrabiamy z mąką i wlewamy do duszącego się mięsa jak jest mniej więcej na pół miękie mięso i zostawiamy do ugotowania.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wsypujemy drobno posiekaną pietruszkę kub koperek.
Gukasz można podawać z pilafi, frytkami a tak po polsku to z kaszągryczaną lub jęczmięnną.
2 cebule
1/2 szkl śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia lub oliwa z oliwek
troszkę natki pietruszki lub koperku
WYKONANIE;
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do garnka.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy jeśli jest gotowa to dodajemy do mięsa.
Wlewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Śmietamę rozrabiamy z mąką i wlewamy do duszącego się mięsa jak jest mniej więcej na pół miękie mięso i zostawiamy do ugotowania.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wsypujemy drobno posiekaną pietruszkę kub koperek.
Gukasz można podawać z pilafi, frytkami a tak po polsku to z kaszągryczaną lub jęczmięnną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz