Wyszukiwarka

RAWANI KIEIK

1 szkl kaszy mannej
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
pół kostki margaryny lub masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 pomarańcz(starta skórka z pomarańcza)
SYROP;
1 szkl cukru
2 szkl wody
WYKONANIE;
Mąkę mieszamy razem z kaszą manna,proszkiem do pieczenia,sodą.
Ucieramy margarynę z cukrem na jednolitą masę i dodajemy  żółtka ucieramy wszystko razem bardzo dokładnie na jednolitą masę i dodajcie startą skórkę z pomarańcza i po mału dosypujemy mąkę zmieszaną z kaszą manną.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy.
Wlewamy do blaszki wcześniej wysmarowanej lekko tłuszczem i posypanej mąką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach najlepiej wcześniej nagrzejcie piekarnik do180 stopni.
SYROP;
Do garnka wlewamy wodę wsypujemy cukier i wszystko gotyjemy mieszając.
Zmniejszamy ogień i pozostawiamy aby po mału się gotowało około 10 minut aż  powstanie syrop.
Wyciągamy upieczone rawani i w blaszce kroimy na małe kwadraciki.
Na pocięte kwadraciki wylewamy ciepły syrop i spowrotem wkładamy blaszkę z rawani do piekarnika na 3-5 minuty.
Wyjmujemy i pozostawiamy ciasto aby ostygło i nasiąkło syropem.
Rawani możecie posypać syartymi migdałami .
Mój przepis jest na 8 porcji czyli pieczemy na średniej wielkości blaszce.



Brak komentarzy: