Wyszukiwarka

MAŁE PITES Z FETĄ ( TIOPITAKIA KOUROU )

1 kostka masła
1 jogurt naturalny lub 1 szkl gęstej śmietany
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
1\4  sera feta
1\4 sera tartego sypkiego (twardy i lekko słono-pikantny), (kaseri)
sól, pieprz
1 żółtko rozrobione z 1 łyżką wody do posmarowania pites
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę robimy dołek i pokrojcie drobno masło oraz dodajemy jogurt, sól i trochę pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy w jednolitą masę aby powstało ciasto do rozwałkowania.
Fetę możecie zastapić twarogiem napewno nie będzie taki sam smak jak ma feta, twaróg lekko solimy i pieprzymy wyrubcie najpierw go dobrze i potem dodajcie do miski z tartym serem.
Do miski ścieramy ser na najdrobniejszym oczku tarki wrzucamy fetę, troszkę pieprzu, jajka lekko roztrzepcie i dopiero dodajcie, wszystko dokładnie mieszany i łaczymy w jedność.
Ciasto rozwałkujemy za pomocą mąki na średniej grubości placek (ani cieniutki ani gruby), większą szklanką wycinamy kułka .
Wycięte kułka nadziewamy nadzieniem z sera i zamykamy , na złączach lekko przyciskamy widelcem aby w trakcie pieczenia nie wyszło nadzienie.
Tiropitakia kuru smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem z wodą i kładziemy na blaszkę, na którą kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go dobrze tłuszczem.
Nagrzewamy piekarnik i wkładamy tiropitakia na 40-50 minut w 180 stopni.


Brak komentarzy: