Wyszukiwarka

KOTLECIKI W SOSIE( KIEFTEDAKIA ME SALCA)

1/2 mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
2 cebula
1 jajko
1 łyżka diozmu( 1/2 łyżki mięty)
1/2 suchego chleba (tartej bułki)
sól, pieprz
natka pietruszki
1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl oliwy oleju z oliwek
WYKONANIE;
Moczymy suchy chleb lub zalewamy bułkę tartą wodą i zostawiamy aby dobrze się namoczyła.
Do miski wkładamy mięso mielone , ścierawy cebulę na małym oczku tarki, jajko, diozmu , drobno kroimy natkę pietruszki, sól, pieprz i dobrze wyciskamy namoczony chleb.
Składniki dobrze mieszamy ze sobą i kieftedakia gotowe są do smażenia, optaczamy w mące i smażymy .
Wlewamy na patelnie oliwe i kroimy w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor i dodajemy koncentrat pomidorowy , wlejcie 1 szklankę wody i dobrze połączcie wszysto razem .
Doprawiamy do smaku , wkładamy nasze kieftedakia i zostawiamy aby się zagotowały i zarazem zagęścił się sos.
Podajemy z frytkami, pure ziemniakami i pilafi.

Brak komentarzy: