1 mały kogut (1 1/2 kg)
Aby podusiło się wszystko razem i cebula nabrała złotego koloru, wlewamy wino i przykrywamy na 5-10 minut aby wyparowało a mięso nabrało smaku.
1 duża cebula
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 świeże pomidory (starte na tarce )
1/2 szkl wina białego
2 ząbki czosnku
5-6 kulek ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
szczypta cynamonu
szczypta cukru
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy oliwę i zagrzewamy, na gorącą oliwę wrzucamy porcje koguta, podsmażamy z obu stron na złoty kotor, jeśli jest gotowy wrzucamy cebulę i czosnek drobno pokrojony w kostkę i dusimy wszystko razem.
Aby podusiło się wszystko razem i cebula nabrała złotego koloru, wlewamy wino i przykrywamy na 5-10 minut aby wyparowało a mięso nabrało smaku.
Wrzucamy resztę składników, zalewamy startymi pomidorami i z 1 łyżką koncentratu pomidorowego wymieszaną z 1 szklanką wody, dodajemy szczyptę cynamonu, szczyptę cukru aby zabić kwaśny smak pomidorów.
Jeśli wszystko wrzuciliśmy, wymieszajmy dokładnie i zalejcie gorącą wodą, aby zakryło mięso.
Jeśli zaczeło się dobrze gotować zmniejszamy ogień i zostawiamy aby wygotowała się woda i zrobił się sos.
Krasato kokora podajemy z frytkami, pilafi( ryż).
Krasato kokora podajemy z frytkami, pilafi( ryż).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz