Wyszukiwarka

GRECKIE MEZEDAKIA

OŚMIORNICA  NA WINIE
1 kg ośmiornicy (macki, świeże i mrożone)
1/2 oliwy z oliwek
1 szkl wina białego i czerwonego
1-2 łyżek dużych octu
szczypta origano
sól, pieprz
WYKONANIE;
Kroimy ośmiornice na kawałki , do dużej patelni wkładamy pokrojone na kawałki ośmiornice i zalewamy wodą do zakrycia.

Zostawiamy na ogniu około 5 minut aby się zagotowały (na dużym ogniu), po minionym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy , widelcem sprawdzamy czy ośmiornisc jest mięka .
Jeśli nie jest ośmiornica jeszcze mięka, dolewamy troszkę ciepłej wody aby nie przerwać gotowania.
Ugotujcie ośmiornice na mięko , jeśli uzyskaliście ugotowaną ośmiornice pozostawcie na małym ogniu aż wypije wszystko wodę, wlewamy wino i przykrywamy aby zapach wina pozostał w ośmiornicy.
Zostawiamy pod przykryciem aż wyparuje wino,i dolewamy oliwe  , podsmażamy aby nabrało złotego koloru , wlewamy ocet,sól, pieprz i origano, wymieszajcie dobrze i przekładamy na talerz.
Przystawką do ośmiornicy na winiw jest dobrze podać uzo

Brak komentarzy: