Wyszukiwarka

CIEKAWOSTKI-ZRÓB SAMA


                                   OLEJ  DO SAŁATEK
Wlewamy 1 lt oleju do garnka i wsypujemy; 50 dg pietruszki, 50 dg selera, 1 gr tymianku, 3 listki laurowe, 3gr ziela angielskiego, skórka z 1 cytryny, to wrzystko podgrzewamy do 80 stopni (aby nie agotować składników).
Wywar przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce ( nie do lodówki ).
Po dwuch dniach przecedzamy i nasz olej do sałatek gotowy..
        
                                  OLEJ   PAPRYKOWY
10 papryk ostrych kroimy w drobną kostkę i zalewamy 1 litrem zwykłego oleju, wstawiamy na kilka dni do lodówki (2-3 dni) aby nabrało smaku.Olej należy przecedzić ;
Taki olej paprykowy stosujemy do sałatek , pieczonego mięsa (cielęciny).
                                                   
                                   OLEJ  ZIOŁOWY
1 szkl oleju ,
1 łyżka (mięty, cząbru, szałwi, estragonu, tymianku, pietruszki, melisy )
Wszystkie zioła siekamy drobniutko i zalewamy olejem, podgrzewamy do 80 stopni (nie gotujemy) odstawiamy aby ostygło i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Przecedzony olej możecie używać do ; sałatek, potraw mięsnych(cielęciny), kaczki lub gęsi..

                                     OLEJ  IMBIROWY
3-4 kawałki imbiru kroimy w średnią kostkę, zalewamy 1 szkl oleju i wstawiamy do lodówki;;;odlewamy naszą zalewę, którą możecie używać do potraw indyjskich

Brak komentarzy: