Wyszukiwarka

CHAŁWA Z KASZY MANNEJ (XALBAS)

2 szkl kaszy nannej
1 szkl oleju zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
2-3 pomarańcze(wycisnąć sok 1 szkl )
2-3 łyżki rodzynek
3 szkl cukru
3 1/2 szkl wody
PRZYRZĄDZAMY;
Wodę wlewamy do garnka razem z sokiem pomarańczowym , rodzynkami,cynamon i dosypujemy cukier jak zaczyna gotować się woda, gotujemy około 15-20 minut.
Wlewamy do garnka olej ,wsypujemy kasze manną i mieszamy cały czas aby uzyskać złoty kolor(nie zpomnijny zeby to robiźć na małym ognou).
Do złotej kaszy dolewamy wcześniej przyszykowany syrop i stopniowo po mału wlewamy, cały czas mieszając aby kasza wypiła syrop.
Odstawiamy do przestudzenia na około 20 minut i wlewamy do foremki;.
Przed podaniem posypujemy cynamonem

Brak komentarzy: