1 kostka masła1 szkl cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl mąki
1 szkl startych migdałów
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Masło, cukier, starte migdały ucieramy na jednolitą masę i dodajemy jajka ale jedno po drugim miksujemy w ciasto.
Ciasto miksujemy aż zrobi się pulchne.
Dosypujemy po mału mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i po mału łączymy ale nie mikserem tylko łyżką aby połączyła się mąka z masą.Zrobione ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Smarujemy blaszkę tłuszczem lekko wysypujemy mąką lub bułką tartą, wkładamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, zmniejszamy temperature piekarnika do 160 stopni i pozostawiamy na 30 minut.
A jeśli jest potrzeba możecie pozostawić na 5-10 minut dłużej.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz