4 średnie skorpiny ( 4 porcje)
3 cebule
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 cytryna
2 ząbki czosnku
WYKONANIW;
Wlewamy oliwę z oliwek na głębszą patelnię i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku przekrojone na połowę.
Podsmażamy na złoty kolor, jeśli jest gotowe wyciągamy czosnek.
Do podsmażonej cebuliwsypujemy paprykę ostrą i słodką mieszamy aby powstała jednolita masa i wkładamy skorpiny oraz dolewamy wody tyle aby nakryły ryby.
Pozostawiamy aby się ugotowały, ryby przewracamy aby się dobrze ugotowały.
Jeśli ryby się ugotowały zdejmujemy z ognia i wlewamy sok z cytryny.
Możecie podawać całą rybę albo obrać dlatego że skorpina ma dużo ości.
Ja wam podaje przepis jako tradycyjna potrawa Kierkiri, ale możecie skorpiny zastąpić inną rybą np; karpiem, szczupak lub lin, duże ryby możecie poporcjować na kawałki .
3 cebule
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 cytryna
2 ząbki czosnku
WYKONANIW;
Wlewamy oliwę z oliwek na głębszą patelnię i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku przekrojone na połowę.
Podsmażamy na złoty kolor, jeśli jest gotowe wyciągamy czosnek.
Do podsmażonej cebuliwsypujemy paprykę ostrą i słodką mieszamy aby powstała jednolita masa i wkładamy skorpiny oraz dolewamy wody tyle aby nakryły ryby.
Pozostawiamy aby się ugotowały, ryby przewracamy aby się dobrze ugotowały.
Jeśli ryby się ugotowały zdejmujemy z ognia i wlewamy sok z cytryny.
Możecie podawać całą rybę albo obrać dlatego że skorpina ma dużo ości.
Ja wam podaje przepis jako tradycyjna potrawa Kierkiri, ale możecie skorpiny zastąpić inną rybą np; karpiem, szczupak lub lin, duże ryby możecie poporcjować na kawałki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz