250-300 gr soczewicy (fakies)
1 cebula
3 listi laurowe
2 ząbki czosnku
4 łyżki duże oliwy
1 kostka rosołowa
1 łyżka duża koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
WYKONANIE;
Najpierw gotujeny soczewice około 5 minut aby wypuściła swoją gorycz i ciemny kolor.
Odlewamy i przepłukujemy w letniej wodzie, wrzucamy do garnka soczewice, cebule całą, ząbki czosnku,listki laurowe, kostkę rosołową i oliwę.
Gotujemy aż będzie mięka soczewica, jeśli jest już ugotowana dodajmy koncentrat pomidorowyi rozmieszajmy dobrze aby połczyły się z wywarem zupy, zostawiamy na 5 minut aby się przegotowało i zupka gotowa.
Zupę z soczewicy można też zrobić ,bez koncentratu pomidorowego tylko w własnym sosie, czyli zostawiamy soczewice aby się nam rozgotowała wtedy zupa będzie troszkę gęściejsza.
Dobrze jest zrobić przystawkę do takiej zupy , czyli podajemy ;oliwki, pikles(paprykę troszkę pikantną) lub śledzia jemy z chlebem.
3 listi laurowe
2 ząbki czosnku
4 łyżki duże oliwy
1 kostka rosołowa
1 łyżka duża koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
WYKONANIE;
Najpierw gotujeny soczewice około 5 minut aby wypuściła swoją gorycz i ciemny kolor.
Odlewamy i przepłukujemy w letniej wodzie, wrzucamy do garnka soczewice, cebule całą, ząbki czosnku,listki laurowe, kostkę rosołową i oliwę.
Gotujemy aż będzie mięka soczewica, jeśli jest już ugotowana dodajmy koncentrat pomidorowyi rozmieszajmy dobrze aby połczyły się z wywarem zupy, zostawiamy na 5 minut aby się przegotowało i zupka gotowa.
Zupę z soczewicy można też zrobić ,bez koncentratu pomidorowego tylko w własnym sosie, czyli zostawiamy soczewice aby się nam rozgotowała wtedy zupa będzie troszkę gęściejsza.
Dobrze jest zrobić przystawkę do takiej zupy , czyli podajemy ;oliwki, pikles(paprykę troszkę pikantną) lub śledzia jemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz