Melomakarona tak samo jak kourabiedes znajdziecie na świątecznym stolePrzepis;
2 szkl oliwy
1 szkl cukru
6 szkl mąki
1 szkl mleka
2 łyżki duże gozdzików
2 łyżki duże cynamonu
2 pomarańcze (skurke starkować a sok wicisnąć)2 łyżeczki małe proszku do pieczenia lub sody
SYROP;
1 szkl wody
600 gr miodu
WYKONANIE;
Podgrzewamy oliwe wlewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto ,dosypujemy cukier i dobrze rozrabiamy z oliwą dodajemy skurkę pomarańcza i sok pomarańczowy,gozdziki, cynamon i rorozmieszać bardzo dobrze a na koniec dodajemy mleko.
Po mału dosypujemy mąke z proszkiem do piczenia lub sodą i wyrabiamy około 10 minut aby wszystko bardzo dobrze się połczyło.Robimy kuleczki lub pół księżyce i układamy na blaszce, pieczemy 20 minut w 180-200 stopniach ,
Zanim upieką się ciasteczka zróbcie syrop , wlewamy do garneczka 1 szklankę wody jak zacznie się gotować dodajmy miód ,gotujmy troszeczkę aż sie troszkę zagęści,odstawiamy aby się ochłodziło
Gotowe ciasteczka ciepłe zanurzamy w ciepłym syropie ,namoczone ciastka układamy na talerzu i posypujemy tartymi ,skruszonymi orzecvhami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz