1 kostka masła lub margaryny2 filiżanki(od kawy) cukru
1/2 kg mąki do ogólnego użytku
6 jajej
1 pomarańcz( skórka starta)
1 kieliszek koniaku
1 filiżanka mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 proszek do pieczenia
1 paczuszka skruszonych migdałłów
WYKONANIE;
Ucieramy masło z cukrem,szczyptą soli i cukrem waniliowym, aż zrobi się jednolita masa.
Dodajemy żółtka jedno po drudim i ucieramy, wsypujemy startą skórke pomarańcza, mleko i koniak ucierając cały czas.
Z białek ubijamy piane na sztywno,wlewamy pianędo naszej masy i łączymy wszystko razem.
Dosypujemy po mału mąke połczoną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wsypcie skruszonych migdałów,wlewamy do blaszki(wysmarujcie blaszkę dobrze masłem i posypcie mąką lub bułką tartą )wkładamy do piekarnika który zagrzaliśmy, jeśli chcecie osiągnąć złoty kolor posmarujcie wierzch białkiem,
Peczemy około godziny,jeśli się upiekła zostawcie wasilopite na 2-3 minuty w środkupiekarnika.
Wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie aby ostygła , puzniej posypcie cukrem pudrem przesioewając przez sitko wtedy ładnie udekoruje się wasylopita.
W GRECJI do środka wasylopity zanim się upiecze wkładają pieniążek na szczęście , ta osoba co znajdzie będzie miała szczęście przez cały rok!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz