4 łyżki cukru pudru1 kg mąki zwykłej
1 proszek do pieczenia
olej zwykły
10-12 jajek
2 cukry waniliowe
SYROP;
1 1/2 szkl cukru
1 1/2 szkl wody
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,cukier waniliowy,jajkai wyradiamy bardzo dobrze ciasto możecie dolac zdziebko wody jeśli będzie trzeba.
Zostawcie ciasto mniej więcej na godzine aby troszką doszło do siebie.
Posypcie stolnice troszke mąko ,podzielcie ciasto na kilka kawałków i zaczynamy rozwałkowywać .
Rozwałkowany kawałek na bardzo cieniutko i kroimy na paski mniej więcej około 5-7 cm,zrubcie na każdym paseczku kilka dziurek widelcem i zwincie w rulonik , gotowe do smażenia.
Olej musi być bardzo gorący,dyples smażcie po obu stronach na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy dyples na kuchennym papierze aby wciągnoł olej.
Usmażone i gotowe dyples posypcie cukrem pudrem można też zamoczyć w syropie, ale pamętajcie aby syrop i dyples były zimne.
Syrop jest łatwo zrobić , wlewamy wodę i cukier, gotujemy około 5-15 minut aby się zagęścił.
Zamaczamy dyples w syropie, jak są namoczone możecie posypać skruszonymi orzechami włoskimi lub skruszonymi migdałami.
3 komentarze:
bardzo apetyczne ciastka i nietrudne do zrobienia, smakują też wyśmienicie.
ulubine moich chlopaków ;-)p elcia
mmm pycha ...
Prześlij komentarz