1/2 szkl ryżu
2 kostki rosołowe
3 łyżki oliwy
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 jajko
natka pietruszki
Składniki do sosu jajeczno-cytrynowy;
1 jajko
2 cytryny
1 szkl gotującego się wywaru
pieprz, sól
WYKONANIE;
Mięso, ryż więkrzą część, jajko, oliwę,drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz do smaku i troszkę natki pietruszki drobno posiekanej.
Wszystko dobrze wymieszać jeśli składniki dobrze się połączyły, robimy średnień wielkości gałki.
Wlewamy do garnka około1litra wody, 2 kostki rosołowe jak woda się zagotuje wrzucamy gałki i zostawiamy na około 5-10 minut aby się zagotowały, dożucamy pozostalość ryżu i natkę pietruszki.
Zostawiamy aż się zagotuje i ryż w zupie będzie mięki.
Do miski wbijamy białko i roztrzepujemy, dodajemy żółtko, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy do ubitego jajka, dolewamy 1szklankę gorącej zupy tylko bardzo po mału i mieszamy cały czas aby nie ścieło się jajko.
Przygotowany sos wlewamy po mału do garnka z gałkami i mieszamy cały czas aby się nie ścieło, po pierwszym przegotowaniu naszej zupy zestawiamy z ognia i gotowa zupka..
ŻYCZE SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz