Wyszukiwarka

MUSAKAS...

Tradycyjnym jedzeniem jest własnie Musakas więc zaczynamy..!
SKLADNIKI DO SOSU...
1 kg mięsa wolowego mielonego
1 cubula
2 kosti rosolowe
przecier pomidorowy
sól, pieprz i szczypta cukru
Potrzebne też będą 1 kg ziemniaków i 1kg bakłażana ktory można zastąpić cukinią ale nie radze bo zmieni smak.
Warzywa obieramy kroimy w krążki i podsmarzamy wykladamy na papier kuchenny żeby wsiąknoł olej, przyszykujmy teraz sos.
Obieramy cebule kroimy w drobną, kostkę i podsmarzamy a najlepiej w garnku dodajemy sól, pieprz, kostki rosołowe oraz mięso wołowe wszystko razem troszke dusimy.
Jeśli mięso się podusiło dodajmy przecier pomidorowy i szczypte cukru to nam zabije kwaśny smak pomidorów.
Zostawmy to troche niech się pod gotuje aż zrobi się troche gęste
W tym czasie przyszykujmy blaszkę  na którą wyłożymy warstwę podsmarzonych ziemniaków i warstwę baklażanów jaśli nasz sos już jest gotowy wylewamy to na blaszkę ina sos znowu kładziemy warstwę podsmarzonych z bakłażanów i warstwę ziemniak.
Jesteśmy prawiw gotowi tylko zróbmy polewe na wieższ potrzebne nam jest 4-5 łyżek dużych mąki 1 jajko i półtora szklanki mleka to wszyskto rozmieszac i troszeczkę posolić polewa musi bys troszeczke gęsta, jeśli jest już gotowe wylewamy na wieższ i gotowe do pieczenia.
Zapiekamy na złoty kolor czyli około 45 minut w tem 180.
Zanim zaczniemy jeść poczekajmy niech przestygnie będzie łatwiej porcjować i podawać.
 SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: