Wyszukiwarka

GĘŚ NADZIEWANA

SKŁADNIKI;
1 cała gęś z podrobani
10 dag drobiowej wątróbki
30 dag kaszy gryczanej
15 dag drobiowych żołądków
2-3 łyżki oleju
3 jajka
2 litry bulionu warzywnego
sól,pieprz,cukier
5-7 dag śliwek suszonych
2 gruszki
2 dag borowików suszonych
WYKONANIE;
Gęś nacieramy solą i pieprzem.
Podroby gęsie i drobiowe ugotuj w bulione warzywnym.
Grzyby  suszone namocz.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni i wsyp kaszę gryczaną.
Dodaj jajko i mieszaj cały czas,aż całość będzie sucha.
Podlej dwoma szklankami wywaru z podrobów i gotuj,aż kasza
wchłonie wodę i dopraw do smaku.
Przestudzone podroby,odsączone grzyby,śliwki suszone.obierz gruszkę
i posiekaj.
Wszystko połącz z kaszą i dodaj 2 jajka surowe i wyrób masę.
Nadziej gęś farszem i pieczemy około 20 minut w 250*C,po tym czasie
zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy około 2,5 - 3 godziny.
Podlewaj gęś wytopionym tłuszczem.
Upieczoną gęś podawaj z karmelizowaną gruszką i śliwkami

Brak komentarzy: