SKŁADNIKI;8 udek z kurczaka(pałki)
oliwa z oliwek
5-6 ząbków czosnku
1 cytryna duża
2 czerwone cebule
200 ml wina białego
50 g zielonych oliwek
50 g czarnych oliwek
sól,pieprz
WYKONANIE;
Nagrzewamy piekarnik do 190*C.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki,cytrynę na ósemki.
Przygotuj duże naczynie żaroodporne włóż do środka cebulę oraz czosnek(nie obieraj go).
Kawałki cytryny oraz mięso.
Posmaruj kurczaka oliwą i oprósz solą i pieprzem.
Polej winem i pieczemy około 50-55 minut.
Dodaj oliwki do mięsa i piecz jeszcze około 15 minut.
Wyłączamy piekarnik kiedy udka będą miękkie i miały złoty kolor.
W taki sposób też jest pyszna pieczona pierś z kurczaka(tylko piecz ze skórką,wtedy
mięso będzie bardziej soczyste.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz