Wyszukiwarka

PIEROGI Z FETĄ

SKŁADNIKI; na ciasto
1 jajko
35 dag mąki
1/2 cytryny sam sok
15 dag masła
SKŁADNIKI; na farsz
3 łyżki śmietany
1 cebula
60 dag sera fety miękkiej
2 ząbki czosnku(drobno posiekaj)
tymianek
pieprz,sól
starta skórka z cytryny
olej
WYKONANIE;
Mąkę przesiej,dodaj szczyptę soli,masło,jajko,sok z cytryny i ze 3 łyżki
letniej wody,zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę,owijamy folią.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Farsz; fetę rozdrabniamy,ucieramy z posiekaną cebulą i śmietaną.
Doprawiamy solą,czosnkiem,skórką,tymiankiem i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm i wycinamy szklanką krążki.
Następnie na wykrojone krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy do osolonej wrzątku i gotujemy około 3-5 minut do wypłynięcia.
Wyjmujemy,osączamy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Brak komentarzy: