SKŁADNIKI;700 g drobiowych wątróbek
1 pierś z kurczaka podwójna
1 szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek
włoszczyzna
100 ml wina czerwonego
1 kajzerka
1/4 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 plasterków boczku wędzonego
sól,pieprz
żurawina do posypania lub borówki
WYKONANIE;
Mięso pokrój na kawałki.
Oczyść wątróbki,zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Zdejmij szumowiny i wrzuć obraną włoszczyznę,gotujemy około 30 minut.
Mięso,wątróbkę,marchewkę wyjmij.
W wywarze namocz kajzerkę.
Szalotkę posiekaj i przesmaż na oliwie,dodaj mięso i wątróbkę,podlej
winem i duś z 15 minut.
Wszystkie składniki i odciśniętą kajzerkę,zmiel przez maszynkę.
Dodaj surowe jajko i przyprawy,wyrabiamy masę.
Weź dwie foremki w kształcie serca i wyłóż plastrami boczku(spód i boki),
włóż gotową masę na pasztet.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez godzinę.
Jeśli wierzch zbyt szybko się przypieka przykryj folią aluminiową.
Podawaj z marmoladą żurawinową lub borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz