SKŁADNIKI;
1 kg szynki wieprzowej
1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku(utarte)
sól,pieprz
WARZYWA;
1-2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 marchewki(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
3 pietruszki(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
1/4 część selera(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
2 cebule(pokrój w dużą kostkę)
2-3 ząbki czosnku(rozgnieć)
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 gałązki rozmarynu świeżego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka cukru
50 g koncentratu pomidorowego
1/2 szkl białego wytrawnego wina
WYKONANIE;
Szynkę skrop olejem,natrzyj dobrze solą i pieprzem.
Przełóż do naczynia w którym będziecie zapiekać.
Mięso wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzej do 190*C,mięso pieczemy około 2 godzin(mięso przekręcaj aby opiekło
się dokładnie ze wszystkich stron).Po tym czasie przykryj folią aluminiową,pozostaw
na 30 minut aby pieczeń odpoczęła.
W głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem,podsmaż marchewkę,pietruszkę,seler,cebulę,
czosnek około 5-7 minut,aż warzywa się zrumienią.
W trakcie dodaj listki laurowe,ziele angielskie,gałązki rozmarynu.
Kiedy warzywa będą podsmażone,podlej winem.
Na małym ogniu,odparuj połowę objętości płynu,dodaj tymianek,cukier,koncentrat pomidorowy
i wymieszaj całość.
Wlej 3/4 szklanki wrzątku i gotuj przez około 5-8 minut.
NA 30 MINUT PRZED WYJĘCIEM SZYNKI Z PIEKARNIKA ,OBŁÓŻ MIĘSO GOTOWYMI WARZYWAMI I DOKOŃCZ
PIECZENIE MIĘSA.
1 kg szynki wieprzowej1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku(utarte)
sól,pieprz
WARZYWA;
1-2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 marchewki(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
3 pietruszki(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
1/4 część selera(obierz i pokrój na kawałki około 3 cm)
2 cebule(pokrój w dużą kostkę)
2-3 ząbki czosnku(rozgnieć)
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 gałązki rozmarynu świeżego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka cukru
50 g koncentratu pomidorowego
1/2 szkl białego wytrawnego wina
WYKONANIE;
Szynkę skrop olejem,natrzyj dobrze solą i pieprzem.
Przełóż do naczynia w którym będziecie zapiekać.
Mięso wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzej do 190*C,mięso pieczemy około 2 godzin(mięso przekręcaj aby opiekło
się dokładnie ze wszystkich stron).Po tym czasie przykryj folią aluminiową,pozostaw
na 30 minut aby pieczeń odpoczęła.
W głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem,podsmaż marchewkę,pietruszkę,seler,cebulę,
czosnek około 5-7 minut,aż warzywa się zrumienią.
W trakcie dodaj listki laurowe,ziele angielskie,gałązki rozmarynu.
Kiedy warzywa będą podsmażone,podlej winem.
Na małym ogniu,odparuj połowę objętości płynu,dodaj tymianek,cukier,koncentrat pomidorowy
i wymieszaj całość.
Wlej 3/4 szklanki wrzątku i gotuj przez około 5-8 minut.
NA 30 MINUT PRZED WYJĘCIEM SZYNKI Z PIEKARNIKA ,OBŁÓŻ MIĘSO GOTOWYMI WARZYWAMI I DOKOŃCZ
PIECZENIE MIĘSA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz