SKŁADNIKI;na ciasto30 dag mąki
5 dag drożdży
1 szkl mleka
1-2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
SKŁADNIKI;na farsz
2 papryki czerwone
20 dag cienkiej kiełbasy
oliwa z oliwek
1 cebula duża
2-3 ząbki czosnku
15 dag sera żółtego
ostra papryka,pieprz,sól
WYKONANIE;
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z cukrem.
Gdy rozczyn wyrośnie,dodajemy mąkę i wyrabiamy z resztą mleka,przyprawami i olejem.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość,rozwałkujemy i przekładamy na natłuszczoną blaszkę.
Kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy.
Dodajemy pokrojoną cebulę,paprykę i czosnek i wlewamy oliwę.
Dusimy aż papryka zmięknie.
Oprószamy przyprawami.
Farsz wykładamy na ciasto i posypujemy starty żółtym serem.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz