Wyszukiwarka

PIEROŻKI Z DYNIĄ,SEZAMEM I MIELONYM MIĘSEM

SKŁADNIKI;ciasto na pierogi
1 kg mąki pszennej(zostaw troszkę do posypania blatu)
1 szkl ciepłej przegotowanej wody
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI;na farsz
500 g mięsa mielonego
1 cebula duża(pokrój w drobną kostkę)
4 ząbki czosnku(zetrzyj)
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej(płaska)
1/3 szkl wywaru warzywnego(może być z kostki)
2 łyżki sezamu
3 łyżki mięty posiekanej
3 łyżki oliwy z oliwek
700 g dyni obranej(zetrzyj na tarce o grubym oczku)
sól
WYKONANIE;
Mąkę przesiej,dodaj sól.
Na blacie usyp kopczyk,wlej wodę,oliwę i wbij jajko,zagniataj ciasto,aż będzie gładkie,
elastyczne i jednolite.
Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu,podsyp mąką.
Gotowe ciasto przełóż do miski,przykryj ścierką lub folią spożywczą i odstaw na czas zrobienia farszu.
Sezam wsyp na suchą patelnię i upraż,potrząsając czasami patelnią.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę,dodaj mięso i smaż,aż się zarumieni(około 5-7 minut).
Następnie wsyp cebule,dynię i około 5 minut podsmażaj.
Po tym czasie dodaj czosnek i mieloną ostrą paprykę i smaż dodatkowo około 5 minut.
Podlej wywarem warzywnym i gotuj aż cały płyn wyparuje.
Dopraw solą,dodaj prażony sezam i posiekaną miętę,całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj,odrobinę podsypuj mąką,na grubość około 2-3 mm.
Wytnij z ciasta krążki(za pomocą szklanki),na krążki połóż łyżkę farszu i sklej dokładnie brzegi.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minuty do wypłynięcia.
Podawaj na gorąco i skropione oliwą.

Brak komentarzy: