SKŁADNIKI;3 filety z karpia
1 bułka pszenna
1/2 szkl mleka
1 cebula
1 pęczek koperku
1/2 szkl bułki tartej
500 g pieczarek
1 op śmietanki kremówki(opakowanie duże)
sól,pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE;
Karpia oczyść z ości i skóry,zmiel w maszynce do mięsa.
Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na oleju.
Połowę cebuli dodaj do zmielonej ryby i posiekany koperek.
Bułkę namocz w mleku około 10 minut i dodaj do rybnej masy.
Dopraw do smaku solą,pieprzem i uformuj kotleciki.
Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
Na patelnię z pozostałą cebulą dodaj pokrojone w plasterki pieczarki,smaż aż staną się złote.
Wlej śmietanę,dopraw do smaku i gotuj ,aż sos zgęstnieje.
Podawaj z ciepłymi kotlecikami i ryżem lub kulkami ziemniaczanymi i puree ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz