SKŁADNIKI;15 dag gorzkiej czekolady
20 dag białej czekolady
20 dag mlecznej czekolady
1/2 szkl pokruszonych herbatników
2/3 litra śmietany kremówki
owoce dowolne świeże lub z przetworów
4 dowolne wafelki,rurki do dekoracji
WYKONANIE;
Śmietanę kremówkę należy bardzo dobrze schłodzić a następnie ubić na sztywno.
Wszystkie czekolady tylko osobno rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
1/3 ubitej śmietany kremówki wymieszaj z rozpuszczoną białą czekoladą.
Na dno pucharków(4 szt)wrzuć po porcji pokruszonych herbatników,a następnie
zalej je polewą rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Na warstwę gorzkiej czekolady z herbatnikami wlej po porcji białej czekolady z bitą śmietaną.
Następnie na warstwę białej czekolady ze śmietaną po woli wlej po porcji rozpuszczonej mlecznej
czekolady,wymieszaj z 2 łyżkami ubitej śmietany.
Na warstwie z mlecznej czekolady umieść trochę owoców do dekoracji.
Następnie każdą porcje deseru udekoruj resztą bitej białej śmietany(włóż śmietanę do szprycy
i wyciśnij).
Śmietanę polej odłożoną częścią rozpuszczonej gorzkiej czekolady i w każdy pucharek włóż wafelek
dekoracyjny.
Do jedzenia deseru podaj wygodne długie łyżeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz