Wyszukiwarka

AROMATYCZNE BAKLAWA


SKŁADNIKI;
40 dag ciasta francuskiego
mąka do posypania
SKŁADNIKI; do przełożenia
30 dag orzechów(włoskich,nerkowce,pistacje i migdały)
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
12 dag masła
SKŁADNIKI; na syrop
150 ml wody
1/2 szkl cukru
4-5 łyżek miodu
WYKONANIE;
Orzechy zmiel niezbyt drobno(żeby były widoczne kawałki).
Wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.
Masło rozpuść w rondelku.
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na placek o
wielkości 30x60 cm i pokrój na trzy pasy o szerokości 20 cm.
Jeden pasek przełóż do blaszki,posmaruj go połową roztopionego masła.
Rozłóż na mim połowę mieszanki orzechowej,przykryj drugim paskiem ciasta.
Posmaruj go roztopionym masłem,wyłóż resztę mieszanki orzechowej i przykryj
trzecim paskiem ciasta.
Dobrze dociśnij,nie zapominaj o brzegach.
Radełkiem natnij głęboko wielkości porcji - 3 rzędy po 6 sztuk.
Powierzchnię ciasta posmaruj wodą.
Pieczemy w temperaturze 180*C około 30 minut.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj na wolnym ogniu 5-7 minut.
Odstaw,dodaj miód i mieszaj,aż się rozpuści.
Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Upieczoną baklawa zalej syropem i zostaw w blaszce,najlepiej do następnego dnia.
Potem pokrój.

Brak komentarzy: