SKŁADNIKI;2,5 litra bulionu z kurczaka
1/2 mała główka kapusty
1 średnia cukinia
20 dag fasolki szparagowej
2 papryki
2 duże pomidor
oliwa z oliwek
2 marchewki
2 duże ziemniaki
2-3 listki laurowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
natka pietruszki do dekoracji
WYKONANIE;
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200*C.
W tym czasie oczyść i poobieraj warzywa,pokrój na kawałki.
Pomidory,paprykę,marchewkę,ziemniaki,cukinie wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż na blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Zdejmij warzywa z blaszki i ostudź.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek,dodaj poszatkowaną kapustę,
listki laurowe,pokrojoną cebulę i czosnek,podsmaż około 3 minut mieszając.
Dodaj pokrojoną fasolę,wymieszaj i podduś,dorzuć opieczone warzywa,zalej bulionem i zagotuj.
Dopraw do smaku i podawaj.
Zupę możesz podać jak prawdziwą włoską minestrone z jakimi tylko zechcesz dodatkami;makaron,
ryżem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz