SKŁADNIKI;1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
4 łyżki maki
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE;
Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić.
Dodaj do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i zalej całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę.
Dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut.
W międzyczasie odlej trochę wywaru, tak aby było można później rozprowadzić nim zasmażkę.
Na koniec podsmaż na patelni drugą cebulę, dodaj do niej masło i mąkę, zrób zasmażkę.
Rozprowadź zasmażkę odsączonym wywarem i dodaj do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz