SKŁADNIKI;8 udek z kurczaka
1 szkl ryżu
1 kostka bulionowa
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 szkl jogurtu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chili
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
kilka orzechów laskowych
2 łyżeczki imbiru
sól
WYKONANIE;
Jogurt mieszamy z curry,chili,papryką,zgniecionymi ząbkami czosnku,posiekanymi
ząbkami orzechami,sokiem z cytryny i imbirem.
Udka(bez skórki)ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać jogurtową marynatą,
wstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia udka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut w 200*C.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Wsypać ryż,wlać 2 i 1/3 szklanki wody,posolić,włożyć kostkę bulionową i przecier.
Powoli gotujemy na małym ogniu,pod przykryciem około 20-30 minut.
Przekładamy na półmisek gotowy ryż i na to kładziemy upieczone udka.
Albo zrób ryż w ten sposób i podaj na nim udka kurczaka.
(porcja ma około 695 kcal, danie na 4 osoby).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz