1 kg tłustego białego sera
1 kostka masła
8 jajek
350 g cukru
5 średnich ziemniaków ugotowanych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g rodzynek
1 cukier waniliowy
kilka kropli aromatu cytrynowego
migdały i pistacje do ozdoby ciasta
bułka tarta do posypania tortownicy
WYKONANIE;
Żółtka oddziel od białek,ser zmiel razem z ziemniakami przez maszynkę
z gęstym sitkiem.Rodzynki sparz wrzątkiem i zostaw na sitku do osuszenia.
Masło pokój w kostkę,wrzuć do miski,rozetrzyj(rozmiksuj),dodaj 3 żółtka,1/3 cukru,
cukier waniliowy i 1/3 sera zmiksuj. Znowu dodaj 3 żółtka,1/3 cukru i masy serowej,
zmiksuj i dodaj resztę składników.
Dodaj aromat cytrynowy oraz obsypane mąką ziemniaczaną rodzynki.
Białka ubij na pianę,dodaj do ciasta,wymieszaj.
Tortownicę(średnica 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia,natłuść i posyp bułką tartą,
wlej masę i piec w 180*C około 50-60 minut.
Jeśli ciasto się upiecze,odstaw do wystudzenia, a następnie polej go polewą z białej
czekolady i ozdób migdałami oraz pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz